Teksten jubileumnummer 75-jarig bestaan (1967)
PROGRAMMA VAN DE JUBILEUMVIERING
Zaterdag 28 oktober:
Tafeltennistournooi
Zondag 29 oktober:
Feestmiddag voor de leden van de jongens- en meisjesclubs
Zaterdag 4 november:
R E C E P T I E in ons gebouw Prinsegracht 4; van 19 - 21 uur
Zondag 5 november:
K E R K D I E N S T 's morgens om 10 uur in de Julianakerk aan de Kempstraat; voorganger de weleerw.heer Ds.K.J.H.Burgy; met medewerking van het Heldria Meisjeskoor o.l.v. de heer Max Punt en de heer Henk Herzog, organist
FAMILIEAVOND ‘s avonds om 8 uur in de grote zaal van ons gebouw.
Medewerking verlenen het Scheveningsch Mannenkoor o.l.v. de heer Henk Herzog, terwijl deze tevens als pianist zal optreden
Vrijdag 10 november:
T I E N E R B A L ‘s avonds om 8 uur in de grote zaal van ons gebouw; m.m.v. de beatband Just Another
Zaterdag 11 november:
FEESTAVOND in de aula van het Stevin-Lyceum, Zuidlarenstraat 59. Opvoering van de revue "Nou en?", met medewerking van de Boerenkapel "de Dorstvlegels", de Volksdansgroep "Sirtazor" en de toneelgroep van de Jongens- en Meisjesclubs. Toegangsbewijzen à f. 2,25 verkrijgbaar bij de concierge van ons gebouw, bij de leden, telefonisch te bestellen of 's avonds aan de zaal.
Vrijdag 2 en zaterdag 3 februari:
Vermaakcentrum/bazaar
*****
1 8 9 2 - VIJFENZEVENTIG JARIG JUBILEUM - 1 9 6 7
We gaan feestvieren, die we zijn de leden, ouders en familieleden van de leden en allen die op de een of andere wijze met ons zijn verbonden, zo gezegd het "C.J.M.V.Centrum-gezin". Een feest van vreugde, blijdschap en dankbaarheid. Vreugde en blijdschap, omdat we deel mogen hebben aan het werk van onze vereniging; dankbaarheid aan de Heer onze God, door wie onze vereniging bestaat. Velen in onze stad, ons land of zelfs in het buitenland zullen dit feest meevieren en in dankbaarheid terugdenken aan de tijd dat zij deel uitmaakten van onze vereniging.
Velen van de werkers(sters), ja ook werksters, want al waren wij dan een jongemannen-vereniging, de vrouwen hebben altijd hard meegewerkt, zijn niet meer in leven. Hulde en dankbaarheid aan al dezen, die in een zeer moeilijke tijd, met bescheiden middelen, maar gedragen door het geloof, dat zij dit werk deden in opdracht van hun Heer en Heiland Jezus Christus. Laten wij dat nooit vergeten en in dankbaarheid aan hen het werk dat zij begonnen in grote vreugde en gesterkt door datzelfde geloof, voortzetten.
Hoevelen zijn er in de afgelopen jaren niet lid geweest en van lid medewerker geworden. Merkwaardig is, dat al deze jonge mensen naar de vereniging kwamen, niet om leider of bestuurder te worden, maar gewoon omdat jonge mensen jonge mensen zoeken, voor de gezelligheid en vriendschap. Na enige tijd groeiden zij vanzelf naar het meedoen, het meewerken. Werden zij medeleider op een jongensclub, waar zij eerst spelen moesten leiden maar na verloop van tijd een bijbels verhaal vertellen. Dit laatste viel in het begin bepaald niet mee.
Zij werden als het ware gedwongen om meer als voorheen zich te verdiepen in de bijbel. Voor velen is dat tot een grote zegen geworden, waar zij hun verdere leven dankbaar voor waren. Wij zijn dankbaar dat zij dat hebben mogen beleven en dat zij hebben meegewerkt.
Onze dank gaat ook naar de velen die in die 75 jaar ons financieel hebben gesteund. Voor ons dit voorbeeld na te volgen.
Groot is ook onze dank aan de heren leden van de Commissie van Toezicht (nu genaamd Commissie van Advies). Zij waren het die het mogelijk maakten om o.a. het huis te kopen, waarin wij al zoveel jaren gehuisvest zijn. En door een obligatielening legden zij de financiele basis voor het bouwen van de grote zaal.
In deze korte opsomming van feiten uit de geschiedenis van onze vereniging, leren wij verstaan hoe rijk gezegend wij zijn geworden.
Natuurlijk zijn er ook minder prettige voorvallen geweest. Waar mensen bij elkaar zijn is wel eens wrijving. Maar dan gebeurt het wonderbare, dat door Gods leiding en goedheid alles zich weer ten goede keert. Dat alles moet voor ons een aansporing zijn het werk wat wij mogen doen, te doen zoals van ons verwacht wordt.
In het devies van de Wereldbond van C.J.M.V.’s staan twee bijbelteksten: Rom 1 : 16: Ik schaam mij het Evangelie van Jezus Christus niet en Joh. 17 : 21: Opdat zij allen één zijn. Doelstelling van onze vereniging: Geestelijke, Verstandelijke, Lichamelijke en Maatschappelijke ontwikkeling van haar leden.
Als wij deze gedachten mee- en uitdragen in het werk van de C.J.M.V., kunnen wij vol vertrouwen en hoopvol de toekomst tegemoet gaan. Kunnen wij met grote blijdschap, vreugde en dankbaarheid feestvieren. Kunnen wij zingen:
God roept ons broeders tot de daad
Zijn werk wacht treedt dan aan,
En weest gereed om elke weg
die Hij U wijst te gaan.
Wij weten dat wat komen mag
toch hij slechts wint die waagt,
en, wie zichzelven geven wil,
door ‘t donker vlanmen draagt.
E.M. Groenewegen
Ere-voorzitter
Uittreksel uit het derde jaarverslag
"Het kan daarom niet anders of het moet tot dankbaarheid stemmen, dat hier in onze goede stad den jongeling een toevlucht wordt geboden, waar hij bevrijd is van en tegengift vinden kan tegen de invloeden waar hij buiten, ook in werkplaats en fabriek, zoo dikwijls, mee te kampen heeft; waarvan hij instinctmatig voelt dat ze verderfelijk zijn, doch waar hij zich vaak machteloos tegenover ziet geplaatst.
*****
ONS GEBOUW AAN DE PRINSEGRACHT Nr. 4
Dit artikel vindt u onder Gebouw
*****
Als afwisseling tussen de "zware" stukken over de geschiedenis van ons gebouw en onze vereniging, nu eerst een "dichtwerk", dat wij ontvingen van een lid van de Meisjesclub "de Klaprozen",
Vroeger.
Heb je er wel eens bij stilgestaan
Hoe dat vroeger is gegaan?
Mannen met hoge, stijve boorden
Statige, deftige woorden.
Vrouwen en meisjes met gekrulde lokken
Dames droegen toen lange rokken.Het fietsen vond men maar waaghalzerij;
Dat was er voor dames helemaal niet bij.
Er moest altijd een trapje mee,
Anders kon je niet meer naar benee.
Dan moest je tegen de muur gaan staan;
Hopelijk kwam je dan veilig beneden aan.De C J.M.V was onderhand
Al bekend in stad en land.
Voor de jeugd was er toen. niet veel vertier
Daarom gingen ze naar de CJMV met veel plezier.
Door de week en elke zondag
dreunde het gebouw van het gelach.
Maar de ernst werd ook niet vergeten,
Dat zullen de ouderen nog wel weten.
De gymnastiekvereniging was een groot succes
Dat gepaard ging met heel veel geklessebes.
Altijd is dat zo gebleven,
Want zonder geklets kunnen we niet leven.Nu.
In de kelder wordt geknutseld bij het leven,
Daar is veel gezelligheid te beleven.
De meisjes zijn ook aan ’t zagen
Dus wordt er weleens op een duim geslagen.
De volksdansclub bestaat ook een jaar
Daar dansen de Klaprozen met elkaar.Jubileum.
Een jubileum is een groot gebeuren,
Dat gepaard gaat met een heleboel zeuren.
Een 75-jarig jubileum is een nog groter gedoe,
Maar geen CJMV-lid is liever lui dan moe.
We verkochten met elkaar honderden balpennen:
Een CJMV’er laat zich nooit kennen.
Joke van Kampen (Klaproos, 11 jaar)
*****
75 JAAR C.J.M.V.-WERK IN DEN HAAG
Bij het 60-jarig bestaan heeft ondergetekende een uitvoerig artikel gepleegd over de geschiedenis van onze vereniging. Dit zou, aangevuld met enkele gegevens uit de laatste 15 jaar, zo over te nemen zijn in dit nummer. Wij zullen dit niet doen, mede gezien het artikel over ons gebouw hiervoor en het artikel van de penningmeesters hierna.
Bij het doorlezen van het oude artikel en van vele archiefstukken' trof mij toch weer het fascinerende van het begin van ons werk. Het dringende appel dat men deed op de Haagse jeugdverenigingen, op de Haagse Christenen, de handen ineen te slaan, om zodoende de jeugd de gelegenheid te geven zich naar alle kanten te ontplooien, het sociale besef dat men had: de plannen tot oprichting van verschillende fondsen voor zieken, werklozen, de arbeidsbemiddeling, maar bovenal het evangeliserende besef, dat duidelijk tot uitdrukking komt in de statuten. Wanneer wij dan de briefwisseling lezen die aan de goedkeuring van deze statuten is voorafgegaan (de eigenlijke oprichtingsvergadering was op 4 mei 1892), dan blijkt daaruit toch wel, dat dit brede karakter van de vereniging op bezwaren stuitte, reden dan ook waarom verschillende verenigingen zich terugtrokken. Men was bang voor het verloren gaan van het "Christelijke" karakter van de "Jongelingsvereniging", men was bang voor het navolgen van het Engels/Amerikaanse systeem van grote gebouwen, veel personeel, veel clubs, veel service, maar weinig C.J.M.V.-werk. Vandaar dat men in de statuten de bepaling opnam, dat werkende, stemgerechtigde leden alleen zij kunnen zijn, die de grondslag van de vereniging aanvaarden en die een persoonlijke geloofsbelijdenis uitspreken. Verder werd de bepaling opgenomen, dat deze artikelen van de statuten niet mochten worden veranderen. Wij kunnen natuurlijk stellen, dat zich hierin weer de bekrompen, calvinistische aard van ons Nederlanders naar voren kwam; aan de andere kant kunnen wij niet de ogen sluiten voor de gevaren van een zo breed opgezet werk. En wij moeten toch wel stellen, dat het door deze basis is geweest, dat het verenigingswerk stand heeft gehouden.
Deze basis maakte het ook mogelijk de verschillende activiteiten in onze vereniging steeds weer aan te passen aan de omstandigheden. Het in het begin opgezette cursuswerk kwam te vervallen toen overal de avondscholen werden opgericht. De afdeling voor stoffelijke Belangen stelde uitgewerkte plannen op om te komen tot het oprichten van een Ziekenfonds, een Spaar- en Voorschotkas, een fonds voor werklozenuitkering. Men was haar tijd vooruit; langzamerhand werden deze initiatieven overgenomen door andere instanties en door de regering. Men stelde patroons in de gelegenheid personeel aan te vragen via de vereniging. Men organiseerde lezingen op allerlei gebied, bestemd voor een groot publiek, men richtte muziekverenigingen, zangverenigingen, sportverenigingen op, men stichtte een padvindersgroep, die nu nog bestaat en die vele Haagse afdelingen heeft, de Haagse X-groep. Verschillende leiders uit de C.J.M.V, zijn hier de pioniers geweest. Gymnastiekvereniging Oranje Nassau, de Zwem- en. Poloclub Zwip en andere verenigingen zijn uit onze C.J.M,V, voortgekomen. Het waren bloeiende verenigingen, waarvan echter steeds minder leden uit de C.J.M.V. kwamen, waardoor men de band met de moedervereniging niet meer voelde, men vroeg zelfstandigheid.
Zo richtte men van het begin af aan op verschillende punten in Den Haag jongensclubs (toen geheten "knapenverenigingen") op. Ook hier werd het bezwaar gevoeld van te weinig binding met Prinsegracht 4. En uit deze knapenverenigingen groeiden zelfstandige C.J.M.V.'s: Rustenburg, West en later anderen, die mede op initiatief van het hoofdbestuur van Centrum in 1937 de Haagse Federatie van C.J.M.V.'s oprichtten, een Federatie.die thans is uitgegroeid en meer dan 20 aangesloten verenigingen heeft.
Zo zijn er clubs geweest, hebben gebloeid en zijn weer ondergegaan: Club Vooruit, Schaak- en Damclub, Mondharmonicaclub, fanfareorkest, Wandelclub, Reciteerclub, Debatingclub, Geheelonthoudersafdeling, enz. Maar altijd gold weer als belangrijkste de wekelijkse bijeenkomst van de jongens- (later ook juniores- en nog later ook meisjes)clubs, de Jongerengroep, de Jongemannen- (later de Jong Volwassenen)groep. In deze wekelijkse bijeenkomsten trachtte men de jeugd te bereiken. door het vertellen van een bijbels verhaal, de bijbelbespreking, de discussie hierover, men gaf hen daarnaast "algemene" ontwikkeling door boekbespreking, lezingen, enz, enz. Nu staat deze methodiek in discussie: de jeugd wil deze binding niet meer. Nu komen nieuwe vormen van jeugdwerk: de oprichting van de City Soos is er een voorbeeld van. Zo staat ook het jeugdwerk in de branding van deze tijd, evenals de kerk, het traditionele Christelijke geloof, de partijen in het politieke leven enz. Noodzakelijk is de ogen wijd open te houden en te luisteren wat een "nieuwe generatie" ons te zeggen heeft, van ons vraagt.
In dit verband gaan onze gedachten uit naar de zeer vele leiders, leidsters, bestuurders die er in ons werk zijn geweest, die ons werk hebben gedragen. Er zijn vele "klinkende" namen bij, vooral in de begintijd; er zijn ook namen bij van eenvoudige "handwerkers", met weinig ontwikkeling, maar met een grote trouw, enthousiasme en liefde voor het werk. Zij zijn het geweest en zijn het nog, die week in week uit klaar staan om dit alles mogelijk te maken. Vaak met heel weinig kennis van pedagogie, van methodiek, ondanks de vele cursussen die er gegeven werden voor hen die leiding gaven. Maar zij zijn het geweest die door hun voorbeeld, hun trouw, hun liefde voor de jeugd waarmee zij mochten werken, hun geloof in hun Heer en Heiland, nu nog leven in de harten van honderden die bij hen op de "club" zijn geweest. Heel veel namen zouden hier te noemen zijn. Wij doen het niet, omdat wij er velen zouden vergeten die net zo belangrijk zijn geweest.
Nu vraagt men in het jeugdwerk om begeleiding van fulltime krachten, die speciaal opgeleid zijn voor het jeugdwerk en zij zijn er gekomen en komen er steeds meer. Nu vraagt men deskundigheid van de leiding, mede noodzakelijk geworden door het nieuwe werk. Maar reeds in de begintijd van onze C.J.M.V, heeft men dit gevoeld en heeft men gezocht naar een man die dit werk zou kunnen doen. En men heeft ze ook gevonden. Eén van hen willen wij hier noemen, omdat hij zo'n lange tijd zo’n groot stempel heeft gedrukt op onze C.J.M.V., de heer F.W. Laarman, van wie een plakette in ons gebouw aanwezig is en naar wie mede het Laarmanhuis van C.J.M.V. Rustenburg is genoemd.
In een van de archiefstukken van onze vereniging staat, dat in de tijd van de oprichting de mannen die daarvoor werkten zoveel als hun mogelijk was, iedere morgen om 8 uur, voor zij naar hun werk gingen, bijeenkwamen in ons gebouw voor een korte bidstond om het werk op te dragen aan God in wiens dienst zij zich hadden gesteld. Dat is de kracht geweest die hen bezielde, die hen door deden gaan ondanks tegenwerking.van het officiele Christendom.
Vijfenzeventig jaar C.J.M.V.-werk in Den Haag: wat heeft dat betekend voor de stad, voor het openbare leven. Oppervlakkig gezien niet veel, al heeft ons gebouw en ons werk voor de 2e wereldoorlog verschillende malen in de publieke belangstelling gestaan: ik noem het bezoek van H.M. Koningin Wilhelmina die zich van ons werk op de hoogte kwam stellen, Koninginneconcerten op Houtrust waaraan vele zang- en muziekverenigingen uit Den Haag meededen, waaronder "Excelsior", de Japanse tuin, grote bazaars (Oranjebazaar met poppententoonstelling, afgestaan door de koningin, Herfstbazaar enz, enz.). Aan de grote gebeurtenissen, zowel op politiek als op geestelijk terrein, deed men, althans officieel niet mee. Men stelde zich en stelt zich nog op een brede basis, waarin plaats is voor ieders overtuiging en waarin men trachtte elkaars standpunt te leren kennen. Indirect is ons werk echter wel van grote betekenis geweest, door de vorming die het gaf aan de leden; velen die nu een belangrijke plaats in de kerk of de maatschappij innemen hebben die vorming bij ons opgedaan, hebben de eerste beginselen van het besturen bij ons opgedaan, hebben geleerd hun mening te uiten.
Een jeugdvereniging die bouwt, bouwt aan de toekomst. Het is niet goed te lang bij het verleden te blijven stilstaan. Een jubileum als dit is toch wel een goede gelegenheid om toch even stil te staan, achterom te kijken, onze voorgangers te gedenken en te eren, kracht te putten uit het verleden en dan verder te gaan. Verderop in dit nummer vindt u een artikel dat de heer A. Flinterman, jeugdwerkconsulent in dienst van de Federatie, begeleider van onze City-Soos, schreef naar aanleiding van ons verzoek eens “in de toekomst te kijken". Met dat artikel willen wij het bijzondere gedeelte van ons jubileumnummer beeindigen. Doch eerst volgt nog het stuk, dat de redactie van onze penningmeesters ontvingen. Ook hiervoor vraag ik uw bijzondere aandacht: penningmeesters zijn belangrijke mensen in onze vereniging.
W.P. de Groot
*****
VAN DE PENNINGMEESTERS
Het is voor ons een bijzondere gebeurtenis om in dit speciale nummer van Allen Een onze bijdrage te leveren ter gelegenheid van het jubileum van onze vereniging.
75 jaar is gelijk aan een mensenleven. Een leven dat in de vaart der tijden meegezogen is, dat hoog heeft kunnen stijgen maar ook vaak schier onoverkoombaar lijkende diepten heeft moeten overbruggen. Zo was Centrum en zo is Centrum. Een middelpunt van bruisende activiteit en soms werd het ook heel stil, dan moest er binnenskamers geknokt worden om de machine weer op gang te brengen. Was het eenmaal zover, dan leken de originele invallen en plannen niet meer te stuiten. Het dode punt was overwonnen en de buitenwacht werd als het ware weer geinjecteerd met de herwonnen geestdrift van de leden.
Als we de oude stukken, betrekking hebbende op onze vereniging doorbladeren en ontdekken met welk een kundigheid en begrip voor stijlgevoel deze zijn opgesteld, dan bekruipt ons de lust vele verslagen in extenso aan u door te geven, U voelt wel dat dit onbegonnen werk is en wij volstaan daarom met hier en daar een bloempje te plukken totdat een héél klein ruikertje is ontstaan. Misschien net voldoende om een lichte tintelende geur in onze neus achter te laten.
In het "Verslag van den toestand en de werkzaamheden der Christelijke Vereeniging van Jonge Mannen, te ‘s-Gravenhage, gedurende haar eerste Vereenigingsjaar 1892 - 1893" zegt in zijn voorwoord de president Mr.C.F.Schoch o.a.:
...."De aangelegenheid, die ons thans het meest bezig houdt, is de verkrijging van een nieuw gebouw, een centrum waar zich alle plaatselijke arbeid concentreert, die in onze Protestantsche Christenheid voor en door jonge menschen wordt verricht. Een toestand zooals thans bestaat, dat we namelijk drie plaatsen van vereeniging hebben, voor één kan niet strekken tot bereiking van ons doel.
Reeds werkt aanvankelijk met veel succes een op de Jaarvergadering in September opgericht "Bouwfonds", waartoe reeds een vijftigtal der leden zijn toegetreden en dat behalve uit giften van buitenaf gevoed wordt door bijzondere wekelijksche gaven der leden, die zich daarvoor de een of andere uitgave willen ontzeggen met het doel binnen korten tijd een eigen gebouw te zien verrijzen, niet zoo bouwvallig en tochtig en klein als het tegenwoordige (bedoeld wordt het gebouw aan de Juffr.Idastraat, het verenigingsgebouw van 2 Tim. 2) en meer tot eer van den Christelijken arbeid."
Illustere figuren zaten in het toenmalige bestuur. Zegt u de naam jhr.Mr.W.C.Quarles van Ufford niets? Welnu, hij was 1e penningmeester. In de Commissie van Toezicht ook wel genaamd "Commissie van Waarborg" ritselt het van klinkende namen: Jhr.Gevaerts van Simonshaven, Mr.Graaf van Bylandt, Dr.De Dompierre de Chaufepié, Mr,Graaf van Hogendorp, Mr.Graaf van Limburg Stirum, Baron Schimmelpenninck van der Oye, Mr. Baron van Wassenaer van Catwijck .... Het is om er stil van te worden.
En toch blijkt overduidelijk dat men de arbeidersjongen toen al in het verenigingsorkest; wilde laten meespelen. Aan het slot van het verslag zegt de 1e secretaris H.G.Post letterlijk:
"Zoowel de jongeling uit den handwerkstand als uit den eersten stand kan elk op zijn wijze werkzaam zijn tot uitbreiding van Gods:Koningrijk en tot heil van zijn naaste. Vereenigen zij zich om gezamenlijk pogingen aan te wenden tot kerstening van ons jonge geslacht en tot onderlingen steun, dan zal wederzijdsche waardeering der standen in de plaats treden van de thans aanwezige vervreemding of erger nog vijandschap, dan zal het Christendom weder eene kracht worden in onze Maatschappij, eene kracht ten goede, die door den drang der liefde tot God en tot den naaste veel van de bestaande misverstanden zal helpen verbeteren of verzachten...."
In het eerste verenigingsjaar vermeldde het financiele verslag een ontvangst uit verhuren lokalen van f. 45,10. Tevens bleek, dat er in de pot van de voormalige Christelijke Jongelingsvereenigingen "2 Tim.2:22" - "Timotheus" en "Christelijke geheelonthouders jongeliedenvereeniging" nog een saldo aanwezig was van resp. f. 3,07 en f. 11,08 1/2. Tja, men werkte toen nog in de verslagen met halve centen. Personele belasting en grondbelasting kende men toen ook al. De aanslagen waren uiteraard niet zo hoog als thans het geval is. Wat zegt u van de post "Toelage gymnastiekmeester" ad f. 50,- en "Toelage concierge" ad f. 25,-?
Wij moeten oppassen met citaten want anders dreigt dit artikel tot een compleet boekwerk uit te groeien. (Wie schrijft nog eens het boek: "Parade der jongelingen", een historie van de jongelingsverenigingen? wellicht weer een bestseller'! Red.) U weet, dat er in de loop der jaren heel wat bazars zijn gehouden; de een succesvoller dan de andere. Een brief over een van deze bazars willen wij u niet onthouden. Leest u even mee?
"Het is der Commissie v,oor den C.J.M.V. Herfstbazar 1930 ene aangename taak U te kunnen mededeelen, dat de bruto opbrengst van den op 1, 2, 3 en 4 Oct. l.l. gehouden bazar bedraagt de som van f 4.050,-, ofwel een netto bedrag van plm, f. 3.150,-.
Met dank aan God, die Zijn Zegen op haar werk gaf, maakt de Commissie melding van deze verblijdende uitkomst. De zoo welwillend verleende krachtige medewerking, die de Commissie van velen en ook van U bij de vervulling harer taak mocht ondervinden, heeft zij steeds op hoogen prijs gesteld en het is haar eene behoefte U daarvoor bij dezen haren welgemeenden dank te betuigen,"
Wat zou zo’n zelfde bazar vandaag aan de dag hebben kunnen opleveren? We moeten er gewoon niet aan denken. Onze financiele problemen waren met één slag in het niets opgelost.
In de jaren voor de tweede wereldoorlog had onze vereniging het financieel hard te verduren. Met veel passen en meten kwam men net rond. In 1936 werd de verenigingsadministratie opnieuw geordend en met veel vakkundigheid door Dr.Ir.J.Smittenberg op poten gezet. Hij werd geassisteerd door de commissieleden E.M.Groenewegen en J.Spek Jr. Het eerste Verslag munt uit door accuratesse en beheersing van de materie. Gelukkig voor onze vereniging, dat zo’n man bereid is geweest deze omvangrijke arbeid te verrichten.
Die vakkundigheid in het beheren der penningen heeft zich na de oorlog gelukkig voortgezet in de personen van E.M.Groenewegen, de man die met veel verve de mensen ervan wist te overtuigen, dat er veel geld voor onze vereniging nodig was en die in feite ook Centrum belichaamde, en C.J.de Groot, die zijn kennis en opleiding in dienst stelde van onze verenigingsadministratie. Deze mensen hebben Centrum door de moeilijke jaren heengeholpen en wij kunnen dit niet hoog genoeg waarderen.
Daaraan vast zouden we willen koppelen onze concierges, het echtpaar Boon, die in vele jaarverslagen werden genoemd als de stuwende krachten bij de exploitatie van ons gebouw. Door hun zorg is die exploitatie geen kwijnende zaak geworden.
Wij hebben er bewust naar gestreefd u niet te bedelven onder cijfermateriaal, maar wij willen u wel verklappen, dat anno 1967 onze verenigingsfinancien weer grote zorgen baren. Ze zeggen wel eens: "Het geld vliegt met scheppen de deur uit". Dat is inderdaad bij ons het geval. Er moet zoveel betaald worden voor het onderhoud van ons gebouw, dat het ons wel eens angstig te moede wordt. De inkomsten kunnen hiermede op geen stukken na gelijke tred houden. Vandaar ons dringend verzoek aan u allen, die dierbare herinneringen aan Centrum hebben of aan hen, die thans daadwerkelijk bij onze C.J.M.V. zijn betrokken: Helpt u mede ons jubileum tot een werkelijk feestelijke gebeurtenis te maken? U hebt wel een circulaire thuisgekregen, maar wij willen u toch even attenderen op ons pleet asbakje met de beeltenis van ons gebouw, dat u kunt aanschaffen voor de prijs van f 3,25; eigenlijk veel te weinig voor z’n pracht dingetje. Ons gironummer 43280 staat dag en nacht voor u open.
Tenslotte willen wij, de huidige penningmeesters, met dankbaarheid gewag maken van de giften, die wij tot op heden (d.w.z. 20 oktober) reeds mochten ontvangen. Dit eerste begin geeft ons goede hoop voor de komende weken
.
f. 100,- opgespaard door onze oude vriend Thijs Burgers uit de verkoop van kranten; voorwaar een vorstelijke gift;
f. 270,- douairiere Baron W.W.van C., een gift gebaseerd op de door haar geinde coupons van onze obligatielening gedurende 10 jaar; wij zijn er stil van;
f. 25,- Ir.M.F.
f. 25,- Mej.J.C.v.O.
f. 10,- J.V.
f. 4,- Mej.P.N.
f. 25,- C.d.B.
f. 25,- C.d.G.
f. Dames M.B.
f. 2,50 Mevr.d.G.
f. 10,- Fam.d.J.
Verder werden ons geschonken door de heer S. 3 obligaties à f. 100,-, hetgeen onze schuldenlast met f. 300,- vermindert en ons een jaarlijkse rentelast van f. 9,- bespaart.
Volgende maand hopen wij u een hele waslijst voor te schotelen. Maar voorlopig zeggen wij: tot ziens op een of meer gebeurtenissen, die in onze jubileumweek zullen plaatsvinden.
De penningmeesters:
C.Niemeijer
P.Spierings
*****
H I S T O R I E - HEDEN - T O E K O M S T
De C.J.M.V.Centrum mag zich dit jaar verheugen in het 75-jarig bestaan. Het is inderdaad een heuglijk feit wanneer er 75 jaar Iang jongeren een verantwoord stuk recreatie en vorming binnen een jeugdvereniging hebben gevonden. In gesprekken met bestuursleden van Centrum en anderen is het mij opgevallen dat men vaak spreekt over vroeger. In de historie heeft het jeugdwerk van de C.J.M.V.Centrum zeer veel betekend voor jongeren, die nu ouderen zijn, en die getuigen dat hun vorming voor een deel tot stand is gekomen door het werk van de C.J.M.V.
De C.J.M.V.Centrum is de moedervereniging van de Haagse C.J.V.'s; uit deze vereniging zijn verenigingen ontstaan die het werk van Centrum van vandaag overvleugeld hebben. Dat is op zich geen ernstige zaak omdat het jeugdwerk zich hierdoor ontwikkeld en uitgebreid heeft. Centrum heeft een moeilijke tijd doorgemaakt, mede omdat de binnenstad meer en meer ontvolkt wordt en jeugd die recreatie zoekt, dit in den regel in de directe omgeving van hun woning tracht te vinden.
Voor de toekomst, en daar is Centrum al druk mee bezig, zal het werk zich meer en meer moeten gaan richten op jongeren voor wie de afstand geen beletsel vormt om te komen, b.v. 16 jaar en ouder. Voor de toekomst zal het werk zich m.i. meer moeten richten op de individuele benadering van jongeren en niet zozeer op groepsvormende activiteiten.
Jongeren van vandaag vragen recreatie en laten zich moeilijk beinvloeden wanneer wij stellen wat ze moeten doen (gelukkig maar), wij kunnen slechts inschieten op activiteiten die zij vragen, waar ze ook recht op hebben. Wij kunnen hen slechts begeleiden in die vormen van recreatiewerk die zij gekozen hebben.
Dat betekent dat we in het jeugdwerk steeds minder met vaste methodieken gaan merken, dat we meer interessegroepen moeten krijgen willen we dienstbaar zijn aan de jeugd. Dat betekent, dat u naar de jeugd zult moeten luisteren, hun interesse’s, mode, muziek en vele andere zaken zult moeten bestuderen.
Jeugdwerk van vandaag en morgen, dan maak je je er niet mee af, speciaal in jongerenkring, door iedere week trouw een vaste methodiek te gebruiken.
Dat betekent voor mensen die fulltime en als vrijwilliger in het jeugdwerk werken, dat ze zich steeds opnieuw moeten bezinnen. Wanneer u zich binnen de vereniging bezig houdt of gaat houden met training, moet u zich bezig houden met de zaak zelf en er niet te veel pedagogisch gewicht omheen hangen. U zult zich moeten bezinnen over accommodatie. Alweer in gesprekken met oud-leden van Centrum hoorde ik vaak de reactie "wat hebben de jongeren van vandaag het toch veel beter, wij namen vroeger met veel minder genoegen". Nu, mogen ze alstublieft?
Ze leven vandaag ook in een andere maatschappij met veel meer mogelijkheden, mogen ze daar van van profiteren? U doet het nu toch ook?
Van die stelregel zult u moeten uitgaan, u leeft met uw vereniging vandaag in een totaal andere maatschappij dan in de historie. U heeft zich aangepast, maar u zult het steeds weer moeten doen wilt u met een vereniging ten dienste staan van de jeugd.
Ik wens u een zeer goede toekomst toe met vormen van jeugdwerk die door de jeugd van vandaag interessant zijn. Het begin is er; laat dit een stimulans voor u als vereniging zijn om dit werk uit te breiden.
A.C. Flinterman,
jeugdconsulent CJV
*****
EEN JUBILEUM BIJ EEN JUBILEUM
15 Jaar geleden, bij ons 60 jarig bestaan mochten wij de heer Henk Herzog feliciteren met het feit, dat hij 25 jaar organist, dirigent en muziekleraar was. Iemand die goed kan rekenen weet nu, dat hij nu 40 jaar als zodanig werkzaam is. Ook nu willen wij hem van harte gelukwensen en hem nog menig goed "muziek"-jaar toewensen. Dat hij nog vitaal is, bewees hij wel op het tafeltennistournooi voor veteranen. Weinigen zullen het nog weten, maar het is toch wel aardig te vermelden, dat hij behalve als dirigent van ons gemengd zangkoor Vocalis ook dienstbaar is geweest in onze CJMV, waarbij hij getracht heeft enkele assistent-jongensleiders de schone kunst van het harmonium-spelen te leren, opdat zij de zang van de knapen zouden kunnen begeleiden!
TROELSTRA op 19-jarige leeftijd over de tegenwoordige jeugd (in 1879):
"Daar heerscht gebrek aan achting en eerbied voor ouderdom en ervaring, voor de heiligste banden der maatschappij. Daar wordt gespot met vrouwendeugd. Daar heerscht egoïsme. Daar beveelt standentrots. Daar wordt enthousiasme voor alles wat schoon is en verheven, gemist. Gedenkschriften, deel 1, pag.164
*****
JONG-VOLWASSENGROEP
Eigenlijk is er dit keer niet zoveel nieuws aan de horizon, maar wel belangrijk nieuws.
Want overal waar je loopt of kijkt zie je iedereen druk in de weer voor het 75 jarig jubileum van C.J.M.V. Centrum.
Waarom wordt dit nu eigenlijk gevierd? Is 75 jaar werkelijk zoiets bijzonders?
Hierop kunnen we gelukkig volmondig "ja" antwoorden. Want in deze tegenwoordige tijd, met z'n snelle vooruitgang, met z'n steeds meer uitbreidende verenigingen, met steeds meer vrije tijd mogen we echt wel dankbaar zijn, dat we dit zo belangrijke werk vanaf 1892 in stand hebben kunnen houden.
Natuurlijk zijn er sinds de oprichting van "Centrum" heel veel dingen veranderd.
Was de vereniging in de vorige eeuw een geheel manlijke aangelegenheid, in de loop der jaren ontstond er echter een "gemengde groep", zodat het aantal dames en heren op het ogenblik bijna in evenwicht is. Ook de programma's zijn aangepast aan de hedendaagse gebeurtenissen en problemen.
Ondanks al deze veranderingen is er één ding toch steeds hetzelfde gebleven. Dat is n.l. de "C" in ons werk. En wanneer we volgens deze letter werken, kunnen we er zeker van zijn, dat we de toekomst vol vertrouwen tegemoet kunnen gaan, op weg naar de volgende mijlpaal van C.J.M.V.Centrum.
J.B.
*****
JONGERENGROEP
Beste vrienden en vriendinnen,
Aan de vooravond van ons jubileum is het wel eens goed om even stil te staan bij het feit: "wij bestaan nog” en bij de vraag "waaraan" is het te danken dat we nog bestaan? Wel, ik geloof omdat we voorzien in een behoefte … en … Beste jongerengroep, bovenstaande is natuurlijk een mooi begin voor een stukje in een jubileumnummer van Allen Eén, maar wij gaan nu eens niet stilstaan en achteruit kijken, Natuurlijk, ervaring door anderen of door jezelf opgedaan is belangrijk en nuttig. Echter, de jongerengroep moet vooruit kijken. Regeren is vooruit zien. Het belangrijkste in onze groep is de samenwerking en daar ontbreekt het nog vaak aan. Niet bewust, maar om de doodeenvoudige reden dat we elkaar nog niet goed genoeg kennen, nog niet op elkaar zijn ingesteld. En beste mensen, dat komt wel, als je maar in de gaten houdt dat je altijd met mensen omgaat en dat je met even zovele karakters te maken hebt.
Dit betekent zonder meer dat je je moet aanpassen en niet altijd van de hoogste toren willen blazen.
Het ergste dat je in een vereniging kunt doen is alle eer voor jezelf opeisen. Iets wat je met z'n allen opbouwt of uitvoert, nee, daarvoor moet je je eigen "ik" uitschakelen.
Laten we daarom de naam van ons maandblad voor ogen houden en de leiding wenst jullie dan ook een altijd “Allen Eén" toe,
R.v.Elst
Th.de Borst
*****
JONGENS- EN MEISJESVERENIGING
Voorzitter: W.v.Ofwegen
Secr.: R.v.Elst
Penn.m.: mej.T.de Tegt
Beste jongens en meisjes,
Misschien heb je wel een oma of opa, die 60, 70 of misschien wel 75 jaar is. Dat is heel erg oud, want die oma of opa is dan geboren in de vorige eeuw, om precies te zijn in 1892. Toen er nog geen vliegtuigen bestonden of televisies. Toen auto's zeldzaam waren en sport nog onbekend was; en de oude mensen in die tijd nog Napoleon meegemaakt hadden; toen bestond onze vereniging al. Besef je nu hoe oud onze C.J.M.V. wel is?
Veel oude dingen bestaan niet meer, want wat oud is heeft immers zijn waarde verloren. Onze vereniging bestaat nòg. Ze heeft dus nog waarde. Niet alleen in 1892 maar ook in het moderne 1967. Onze vereniging is met de tijd meegegaan. Toen niemand nog aan sport, gymnastiek of aan kamperen dacht, deed onze vereniging dit al. De C.J.M.V. was dus de tijd vooruit.
In één ding is onze C.J.M.V. oud gebleven, verschrikkelijk oud en daar hopen we nog veel ouder mee te worden. Dat is met de Blijde Boodschap, het Evangelie, dat nog weer veel ouder is dan onze vereniging. Het heeft een erg grote waarde in ons leven. En alleen met dit Evangelie kan onze vereniging verder bestaan: op déze ondergrond bouwende, mogen we met de tijd meegaan.
Het bestuur
*****
“ZWALUWEN" voor jongens en meisjes van 5 t/m 8 jaar.
Leiding: mej .T.de Regt en mej.J.Dijkhuizen.
Beste jongens en meisjes.
Jullie is allen bekend dat de maand november van feesten aan elkaar hangt, n.l. ons 75 jarig bestaan, dat ook voor jullie gevierd zal worden en wel op zondagmiddag 29 okt. om 13 uur. Er wordt dan een grote feestmiddag georganiseerd. Wat dit allemaal inhoudt is nog een verrassing, maar we raden jullie wel aan te komen.
Zondagmiddag 15 okt. hebben we de kampreünie gehad. In de pauze zijn we vereeuwigd door een fotograaf. Het was wel moeilijk voor jullie om even stil te zitten, maar toch is het gelukt. Vanwege de drukke tijd heeft de leiding nog geen tijd gehad om aan de zeepkisten te beginnen, maar zodra het 75 jarig bestaan achter de rug is, beginnen we hier met volle moed aan.
Ook moeten jullie niet vergeten dat Sinterklaas weer gauw in Nederland komt en misschien ons weer een bezoekje brengt.
Wij hopen dat jullie trouw op de klub blijven komen, zodat je kunt zeggen bij het 100 jarig bestaan "ik heb het 75 jarig bestaan nog meegemaakt".
Helpen jullie je ouders nog herinneren aan de grote feestavond op 11 nov. in de aula van het Stevinlyceum? Jullie komen toch ook??
Tot ziens op de klub!
De leiding.
“DE KLAPROOS" voor meisjes van 10 -14 jaar.
Leiding: mej.H.Weerwag en mej.W.de Groot.
Ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van C.J.M.V. CENTRUM wordt er veel gesproken en geschreven over de beginperiode van onze vereniging, waarvoor we helemaal naar de vorige eeuw terug moeten gaan.
Misschien is het daarom ook wel leuk om eens terug te gaan naar de oprichting van de meisjesklub "De Klaproos". Deze klub is nog maar heel jong, veel jonger b.v. dan Stavast en de Kondors. De eerste bijeenkomst van de Klaprozen vond plaats op zondag 3 oktober 1965, dus nu pas 2 jaar geleden. Op deze middag word tevens de naam "De Klaproos" gekozen, naar ik meen was hij afkomstig van Anneke Jelier.
Van de eerste leden hebben er inmiddels enkelen om verschillende redenen de klub verlaten. Tot nu toe is er nog maar één overgegaan naar de Jongerengroep, dat was kortgeleden Marja Groeneveld, ons oudste (in twee betekenissen) lid. Maar er zijn nog een aantal meisjes overgebleven, die met recht trouwe leden genoemd kunnen worden, n.l. Anneke Doesburg, Anneke Jelier, Marieta Stuyfzand en tot voor kort Nannie en Mieke Verheul. Daarna zijn er nog velen bijgekomen die reeds aardig ingeburgerd zijn, o.a. Marga Kole, Joke v.Kampen, Astrid de Vries, Anneke Vreeswijk, Marianne Bever en dit seizoen Tineke Kievits en Joke Luyendijk.
De meesten van jullie zullen zich juffrouw Rina nog wel kunnen herinneren. Zij heeft ons na enige tijd verlaten, evenals juffrouw Els (die er maar heel kort was) en juffrouw Ria. En natuurlijk zullen we nooit juffrouw José vergeten, die ons het vorige zomerkamp vergezelde. Zo zien jullie, het valt niet mee om een stel jongedames, zoals jullie de laatste tijd echt wel zijn geworden, te verdragen en in toom te houden.
Bij het bekijken van oude foto's en dia’s zie je eigenlijk pas goed hoeveel sommigen van jullie de laatste tijd veranderd zijn. Nannie met lange haren en Anneke Jelier met twee vlechten, het waren nog echte kinderen. Maar, zoals ik al zei, de Klaproos wordt nu bevolkt door “hippe” jongedames, die altijd o zo veel te bespreken hebben en vooral op de momenten dat er één ogenblikje aandacht gevraagd wordt. Dat is gelukkig allemaal niet zo erg, zolang de sfeer maar goed is, en dat kan van onze groep zeker gezegd worden. Vooral nu er een nieuw bestuur gekozen is, bestaande uit: Joke v.Kampen, Marieta Stuyfzand, Anneke Jelier en Joke Luyendijk, resp. 1e en 2e secretaresse en penningmeesteresse, zal de samenwerking tussen leden en leiding nog verbeteren, o.a. door maandelijkse bestuursvergaderingen. 0ok de onderlinge verstandhouding is goed, hoewel natuurlijk nooit voorkomen kan worden dat er “groepjes" worden gevormd.
Laat ik besluiten met de wens, dat we met elkaar nog vele prettige rniddagen - en hopelijk ook weekends en kampen - zullen doorbrengen en dat nooit het enthousiasme zal ontbreken om iets voor de C.J.M.V. te doen.
De leiding
*****
KAMPVERSLAG
Het is alweer een tijd geleden dat we in Hulshorst waren. Het was een grandioos kamp met grandioos weer. Ik kan me niet meer precies herinneren wat we iedere dag gedaan hebben, want het is als een wervelstorm voorbij geschoten.
Wij zijn twee maal naar Harderwijk geweest. De ene keer was ik mijn portemonnee kwijt, de andere keer had ik niets meer. Het openluchtzwembad in Ermelo is door ons ook goed bezocht, evenals de Zandenplas. Aan Barneveld hebben we ook een bezoek gebracht, maar er was uiteraard geen kippenmarkt. Nannie had zoals altijd weer pech. Zij kneusde haar teen. Gelukkig was net die avond Corrie (onze verpleegster) ons komen opzoeken. Toen Marga dit zag kreeg ze zo’n medelijden dat ze ook acuut halsbrekende toeren met haar tenen ging uitvoeren, zodat ze binnen twee dagen ook "gewond" was.
De sportmiddag was ook erg leuk, vooral de hindernisbaan. Op de Bonte-avond zette iedereen zijn beste beentje voor, de Roetertoeters speelden meesterlijk. Albert Boon zong de "tophit" Gloria. Dit waren maar enige punten, lang niet alles. En nu gaan we iedere morgen braaf naar school en maken Franse thema's en er is nog maar één ding dat je bezighoudt: HET JUBILEUM. Op school zit je te denken wat je het bestuur zult aanbieden. Je speelt mee in een toneelstuk. Grote plannen worden gemaakt. Grote plannen worden uitgevoerd. Kortom, je snuift weer iets op van de oude geur, die je in het drukke, bedrijvige leven in Hulshorst iedere dag, iedere minuut opsnoof.
Joke van Kampen
*****
"STAVAST" voor jongens van 9 t/m 12 jaar.
L eiding: T.de Borst, E.Weerwag en M.Berends.
Beste Stavasters,
De komende maand wordt een vreemde maand. Er zullen rare dingen gaan gebeuren op de hele vereniging, maar in het bijzonder op Stavast, Kondors en Klaprozen en Zwaluwen. Er zal iets gaan gebeuren wat op de andere groepen niet mogelijk is. Namelijk een vreselijk groots ….eh ….ho …ho… stop…halt…meer zeg ik niet, want dan is het leuke eraf. Ik zal alleen een klein tipje van de sluier oplichten. Luister, het staat in verband met ons 75 jarig bestaan. Nee, echt, ik zeg niet meer. Nou ja, niets meer …. Pssst, kom eens even hier: het is een grote feestmiddag bij ons in de grote zaal en als je weet wat daar gebeurt, dan zul je dat nooit meer vergeten. Ten eerste is er een mooie ….. nee nee. Ik vertel het toch maar niet. Je zult het zelf allemaal wel ondervinden.
Dus tot ziens op het grote feest op 29 oktober !!!!!!!!
De leiding
*****
"KONDORS" voor jongens van 12 t/m 15 jaar
leiding: W.v.Ofwegen en R.v.Elst.
Hallo jongens,
Door omstandigheden heeft ons stukje er vorige maand niet ingestaan, maar daarom dit keer een extra groot stuk in ons Jubileumnummer!
Na ons zomerkamp hebben we alweer een najaarsweekend achter de rug en wel gehouden op Rockanje, waar we nog nooit eerder zijn geweest. We hebben ons hoofdzakelijk met het strand bezig gehouden, waar nog bunkers staan uit de 2e wereldoorlog. Ook hebben we daar een kampvuur aangelegd. Kortom, het was een geslaagd weekend.
Zondagsmiddags hebben we veel aan spel gedaan o.a. Stratego, sjoelen enz.enz.
JONGENS … ATTENTIE ... LET OP …!!!!!
Zoals jullie weten hopen we 28 oktober met onze feestweek te beginnen naar aanleiding van ons 75 jarig jubileum. 75 jaar jongens, dat is een hele tijd, nietwaar? 75 jaar staat onze vereniging al voor iedereen open. Daarom organiseert C.J.M.V. Centrum voor jullie een feestmiddag, die misschien al voorbij is wanneer jullie dit lezen, maar ook voor jullie ouders, tantes en ooms is er op 11 nov. een grote feestavond met cabaret. De toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de leiding of bij de concierge of per telefoon bij de hr.W.P.de Groot, tel. 67.43.98.
Tot ziens !! .
De leiding.
*****
VOLKSDANSGROEP “SIRTAZOR”
Hallo allemaal,
Het is alweer een poosje geleden, dat er iets van ons in het krantje heeft gestaan. Laat ik daarom maar na de vakantie beginnen. Nadat iedereen weer op de eerste kursusavond present was, zag ik een hoop nieuwe gezichten. We vormen nu met ons allen een gezellig groepje, dat zich met veel overgave kwijt van het volksdansen; ik vind het alleen jammer dat er weer twee jongens hebben afgeschreven. We blijven nu nog maar net ons drieën over. Hebben jullie soms vrienden of kennisjes die ook willen volksdansen? Breng ze dan vlug mee.
In augustus heeft er ook weer een weekend plaatsgehad, dat dit keer op een kampeerterrein in Vierhouten werd gehouden. Ik vond het spijtig dat ik er niet bij aanwezig kon zijn. Maar de foto’s die ik gezien heb en hetgeen er verteld is, moet het weer een fijn weekend geweest zijn, alleen waren er dit keer meer leden aanwezig.
Zoals jullie allemaal wel zult weten is Corrie verhuisd naar Scheveningen. Het moet er erg gezellig zijn, er zijn tenminste al twee avonden geweest dat ze daar met een aantal leden bezig was met het naaien van kostuums, waar we allang naar verlangden.
Donderdag 5 okt. j.l. heeft Corrie tijdens de avond van één der leden namens de groep een cadeautje voor haar verjaardag gekregen met de wens, dat ze nog lang bij ons les zal blijven geven.
Nu ik dit stukje heb geschreven wil ik gelijk namens Sirtazor het bestuur, leden en oud-leden en iedereen die met de C.J.M.V. te maken heeft, van harte feliciteren met het 75 jarig jubileum van Centrum. En in het bijzonder mag ik hier wel noemen de hr. E.M.Groenewegen, die zeer veel tijd, ik mag zeggen alle tijd gegeven heeft aan C.J.M.V.Centrum.
Ik hoop dat allen die dit 75 jarig bestaan meemaken, ook allen in goede gezondheid het 100 jarig bestaan zullen vieren.
F.V.